Til topps i Hjelmelandsheia (606)

26. september kl. 08:30
Fellestur, Fottur, Dagstur, Søndagstur
Stavanger Turistforening, Søndagsturkomiteen , Voksengruppa STF

Brendeknuten som Turistforeningen har valgt for fellesturen førtskommende søndag er den høyeste av tofjelltopper med samme navn i området mellom Breidland i Hjelmeland og Bønardalen i Årdal. Bussen tar oss gjennom Ryfast tunnelen, Målandsdalen, forbi Årdal og Hjelmeland til Breidlandsgårdene ved Breidlandsvatnet. Herfra starter fotturen.

Vi følger traktorveien som slynger seg fint oppover i skogen. Videre på forholdsvis god sti oppover Manndalsheia hvor stien etter hvert passerer mellom den laveste av Brendeknutene og Kolleåsen. Etterhvert åpner terrenget seg mer opp og Undestølsvatnet med Undestølen kommer til syne foran oss.

Vi tar etter hvert farvel med stien og skjærer opptil høyre i terrenget mot Flisatjørna. Terrenget veksler mellom myrdrag og småkupert utmark. Vi passerer to hytter ved Flisatjørna for så å fortsette videre oppover høydedraget mot Brendeknuten. På veien oppover mot toppen blir det anledning til å nyte den storslåtte utsikten mot Hjelmeland og den tilstøtende Ryfylkeskjærgården.Til slutt dukker varden med den tilstøtende bua opp på selve toppen.

Etter å ha tatt oss tid til å nyte utsikten på toppen (Tips: Ta med kikkert!) tar vi fatt på nedstigningen. Dengår på god sti og vi kan etter hvert ta oss relativt greit ned det siste, bratte skaret til Kaldavatnet. Videre på sti langs vannet for så å avslutte turen ned langs anleggs(bom-)veien som nå strekker seg helt opp til topps i Bønardalen. Vi får etter hvert en flott utsikt herfra over Årdalsfjorden og områdene som omkranser denne.

Turen antas å ta drøye 7 timer med beregnet pauser. Den er relativt lang, stiger total tover 800 høydemeter og traseen går stedvis gjennom et kupert terreng som også inneholder enkelte våte partier. For å ha glede av dagen forutsettes det derfor at turdeltagerne er vel skodd og i god form for å begi seg i kast med en heldagstur i et spennende turområde. Belønningen er en flott tur som byr på en rekke, naturskjønne opplevelser.

Vel møtt på tur!

For at denne aktiviteten skal være trygg for deg og våre turlederne har vi innført krav om påmelding på alle våre turer. Vi følger DNTs smittevernsinstruks for gjennomføring av aktivitet, du kan lese mer om denne her. Alle deltakere har selv ansvar for å holde god nok avstand til andre turdeltakere. Er du ikke i form eller har forkjølelsessymptomer kan du ikke delta. Takk for hjelpen.

Generelt om lang-søndagsturene:
Dette er søndagsturene for deg som liker å gå litt lengre, litt brattere og litt mer krevende enn til vanlig. Gåtid er mellom 5-7 timer, og felles busstransport gir uante turmuligheter ved å starte på et sted og avslutte på et annet. For frammøte og mer informasjon, se under.

Turleder: Rune Olsen, tlf. 934 82 226

Frammøte:

Buss fra Sandnes kl 8.30, fra Stavanger kl 9.00. I Sandnes stopper bussen i Jernbaneveien, rett vest for Tinghuset (ved de parkeringsplassene som står oppstilt i området). I stavanger er oppmøte ved Gamle Stavanger Stadion. Påstigning på bussholdeplasser langs Rv 44 mellom Sandnes og Stavanger dersom det gis beskjed om dette på SMS til turleder (se navn og nummer over).

Priser:
Medlem kr 300, ikke medlem kr 400.

Utstyr som turdeltakeren må ha med:
Godt fottøy, vindtett og vanntett tøy, sitteunderlag, mat og drikke.

Utstyr som kan være kjekt å ha med:
Fotoapparat, kikkert, vandrestaver.

Vi gjør oppmerksom på at det ikke er ønskelig med hund på våre turer da vi ofte krysser dyr på beite.

Til topps i Hjelmelandsheia (606)

• Rune Olsen